• Website naar de Cloud

 
Website naar de Cloud
22 april 2013
0 reacties

Zoals door veel analisten is voorspeld: SaaS als alternatief voor eigen software krijgt een steeds groter aandeel in de groei van cloud computing. Website CMS-en maken inmiddels ook de overstap van PaaS (een CMS uitgerold op een hosting omgeving) naar SaaS (CMS en hosting zijn één).

De komende tijd doe ik verslag van het migreren van een website naar een SaaS omgeving. In deze eerste blog ga ik in op een aantal voors en tegens van een SaaS oplossing voor de website in kwestie.

De huidige website draait op een verouderde versie van Joomla, met plugins die niet meer ondersteund worden en er is maatwerk in verwerkt. Upgraden naar een up-to-date Joomla versie komt qua kosten op het zelfde neer als herbouw van de website. De architectuur van de website in combinatie met de manier waarop beheer was georganiseerd heeft de website in deze situatie gebracht. Belangrijk voordeel van SaaS is dat de verantwoordelijkheid voor bouw en onderhoud aan het CMS, het platform en de infrastructuur volledig bij de leverancier ligt. Dit is een belangrijke reden om voor een SaaS oplossing te kiezen. Bijkomend, maar niet onbelangrijk: een SaaS oplossing voor de website pakt per saldo goedkoper uit!

We hebben binnen de organisatie waar de website van is afgesproken dat we ons zo veel mogelijk voegen in de standaard mogelijkheden en onmogelijkheden van de SaaS voorziening. Dat houdt in dat we soms op bepaalde punten concessies zullen doen en accepteren dat het niet precies werkt zoals wij liever hadden gewild. We passen dan het gebruiksproces aan, zo lang dit de kritische processen niet in de weg zit. Maatwerk kan wel, maar wordt zo veel mogelijk beperkt. Met SaaS kiezen we voor een bepaalde mate van vendor-lockin: als we op een later moment weer weg willen naar andere leverancier, dan moeten we weer opnieuw beginnen.

Tijdens het selectieproces van de SaaS leverancier voor de website staan we in meer detail stil bij wat er allemaal komt kijken bij de gang naar de cloud. Daarover gaat een volgende blog.

 

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.