• Selectie SaaS CMS

 
Selectie SaaS CMS
26 april 2013
0 reacties

In een eerdere blog stond ik stil bij een aantal redenen, tevens voordelen om bij de herbouw van een website voor een cloud oplossing te kiezen. Ook enkele kanttekeningen kwamen aan bod. Deze keer wordt gekeken naar selectiecriteria voor het vinden van een geschikte (SaaS) cloud service.

Ik pak een paar aspecten als voorbeeld. Om te beginnen performance. Is de leverancier in staat om een omgeving te leveren waarbij een willekeurige pagina snel genoeg laadt, ook als de nieuwste nieuwsbrief (een pdf bestand van 10MB) net door 25 mensen tegelijk wordt gedownload? Hoe zit het bijvoorbeeld met filmpjes? Kunnen daar genoeg tegelijk van gestreamd worden?

Ander onderwerp: beschikbaarheid. De huidige website is momenteel soms een paar uur per week ‘in storing’ door verschillende oorzaken. Dat moet wel echt een stuk beter worden, bijvoorbeeld 99.9% up-time (max 8 uur per jaar down).

Vraag is hoe een kandidaat leverancier de eigen SaaS kwalitatief op orde houdt. Is dat volgens een gedegen ontwikkel- en testproces? Worden de klanten ingelicht over aankomende wijzigingen zodat men kan anticiperen? Kortom: is beheer goed geregeld?

Natuurlijk moet functionaliteit ook aan de orde komen. De belangrijkste processen rond de website zijn: gebruikersregistratie, evenementen en allerlei informatie en downloads die horen bij de activiteiten van de organisatie. User stories worden opgesteld om de gewenste functionaliteit te vatten en om die te kunnen toetsen aan de mogelijkheden van de potentiële website cloud service(s).

Vanwege de privé-gegevens van de gebruikers moeten we checken of de servers van de kandidaat-leveranciers wel binnen de grenzen van de EU staan. Dit in verband met de wetgeving op dat gebied.

En hoe zit het met beveiliging? Wie bij de (kandidaat-)leverancier(s) kan er allemaal bij de gegevens? Kan er een SSL certificaat worden geïnstalleerd voor het deel van de website waarvoor je moet inloggen? Hoe groot is de kans dat er een andere klant per ongeluk bij de gegevens van de organisatie kan?

Andere vraagstukken zijn: mogelijkheden om de huidige website inhoud te importeren in de cloud service, de betrouwbaarheid van de leverancier, wat gebeurt er bij een faillissement, hoe is de prijsontwikkeling, hoe gemakkelijk kan er worden opgeschaald, etc etc.

Er ontstaat zo een behoorlijke checklist, met gemak een punt of honderd! Het is natuurlijk wel de vraag hoe uitgebreid van tevoren alles in detail moet worden afgetimmerd en gecheckt. Uiteindelijk is het leveren van een CMS en platform voor een website behoorlijk standaard, dus kun je er van uit gaan dat serieuze aanbieders van cloud services op de meeste vragen een goed antwoord hebben: het is hun core-business. Hierover heb ik in en latere blog nog een leuke anekdote.

De ‘zwaarte’ van het selectieproces hangt uiteraard met het volgende samen: de risico’s van de website in de cloud omgeving! Ziehier een belangrijke link met testen! Daarover in een volgende blog meer.

 

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.