• Cloud vereist meer testen

 
Cloud vereist meer testen
16 april 2012
0 reacties

De betrokkenheid van testen in organisaties waar cloudservices gebruikt worden, moet hoger zijn dan in andere organisaties. Testen is niet enkel betrokken bij de implementatie, maar moet ook aanhaken bij selectie en zelfs in productie houdt het testen niet op.

Selectie van een service begint voordat testen normaal gesproken wordt aangehaakt. Bij cloudservices wordt vooraf al een traject doorlopen om de goede service uit te kiezen en ook hier moet al over risico’s nagedacht worden. Het gevecht om op het goede moment aangesloten te worden gaat dus weer beginnen. Aangezien het uitkiezen van een service vaak voornamelijk op prijs gebaseerd is, zal het testen zich binnen moeten vechten bij de afdeling inkoop. Organisaties moeten zich gaan realiseren dat voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, veel risico’s meebrengt.

Tijdens implementatie moet nog steeds het “traditionele” testwerk plaatsvinden. Hiervoor kunnen beproefde technieken en methoden gebruikt worden, maar moet wel goed over de nieuwe context nagedacht worden. De cloud vereist soms een nieuwe manier van toepassen van een oude methode, of het combineren van oude methoden tot een terdege aanpak.

Vervolgens gaat men na de implementatie in productie. De wereld staat echter niet stil! In deze continu veranderende wereld, waarbij gedeeltes van processen in de cloud (dus buiten eigen beheer) plaatsvinden, moet continu getest worden of “alles nog werkt”. Naast deze vereiste controle, moet ook beoordeeld worden of een leverancier nog aan zijn verplichtingen voldoet. Monitoring gaat, vanwege minder beheer om dit uit te voeren, een prominentere plaats krijgen binnen het vakgebied testen.

Let op dat men niet te makkelijk het testen vòòr productie loslaat omdat “het nu toch ook in productie kan”. De testinspanning is in elk van de drie fases belangrijk en moet niet onderschat worden. Denk eraan dat het testen tijdens selectie en in productie wordt gebruikt om risico’s af te dekken, net als het testen tijdens implementatie! Ofwel no risk, no test.

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.